Wegański twarożek ze słonecznika
Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje mniej czasu niż wyjście do sklepu po gotowca. Przygotować go można praktycznie z dwóch składników.
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- 3/4 szklanki wody z kiszonych ogórków
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- pęczek rzodkiewek (opcjonalnie)
- zielony ogórek (opcjonalnie)
- czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie), sezon już w pełni, więc ja dodaję go niemal do wszystkiego
- szczypiorek (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Słonecznik namoczyć na minimum dwie godziny. Po tym czasie wypłukać na sicie. Umieścić w kielichu blendera z połową wody z ogórków. Zblendować, ale nie na zupełnie gładką masę, tylko tak, aby pozostały grudki, wizualnie przypominające twaróg. Jeśli masa będzie za gęsta dodać odrobinę więcej ogórkowej wody.
Twarożek można podawać z w/w dodatkami i domowym chlebem. Przepis na chleb portugalski w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2022/02/chleb-portugalski.html
Uwaga: twarożek jest słony, więc dosmaczenie go solą jest zbędne.
Rada: jeśli chcecie uzyskać twarożek na słodko, zamiast wody ogórkowej dodajemy sok z cytryny. Wówczas twaróg można podać z ulubionymi owocami, orzechami, kokosem, miodem, czekolada itd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz