środa, 23 marca 2022

Wegański twarożek

 Wegański twarożek ze słonecznika

Jego przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje mniej czasu niż wyjście do sklepu po gotowca. Przygotować go można praktycznie z dwóch składników. 

Składniki:

- 1 szklanka łuskanego słonecznika

- 3/4 szklanki wody z kiszonych ogórków

- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)

- pęczek rzodkiewek (opcjonalnie)

- zielony ogórek (opcjonalnie)

- czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie), sezon już w pełni, więc ja dodaję go niemal do wszystkiego

- szczypiorek (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

Słonecznik namoczyć na minimum dwie godziny. Po tym czasie wypłukać na sicie. Umieścić w kielichu blendera z połową wody z ogórków. Zblendować, ale nie na zupełnie gładką masę, tylko tak, aby pozostały grudki, wizualnie przypominające twaróg. Jeśli masa będzie za gęsta dodać odrobinę więcej ogórkowej wody. 

Twarożek można podawać z w/w dodatkami i domowym chlebem. Przepis na chleb portugalski w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2022/02/chleb-portugalski.html

 Uwaga: twarożek jest słony, więc dosmaczenie go solą jest zbędne. 

Rada: jeśli chcecie uzyskać twarożek na słodko, zamiast wody ogórkowej dodajemy sok z cytryny. Wówczas twaróg można podać z ulubionymi owocami, orzechami, kokosem, miodem, czekolada itd

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz