poniedziałek, 28 lutego 2022

Chleb portugalski

 Chleb portugalski 

Odkąd mieszkam w Anglii nie kupuję chleba w sklepie,  ponieważ tutejsze chleby są zwyczajnie niezjadliwe. Pójdę o krok dalej, chlebem nazwać tego nie można. Odkąd mieszkam w Anglii sama piekę chleb. Zazwyczaj jest to chleb na zakwasie, pełnoziarnisty. Tym razem jednak postanowiłam porzucić rutynę i zrobiłam chleb portugalski. Mój młodszy syn skwitował go jednym zdaniem: "Mama, tym chlebem przeszłaś samą siebie." Lepszego komplementu nie można usłyszeć. Przepisem dzielę się z wami. 

Składniki:

- 720 gram mąki pszennej

- 550 ml wody

- 14 gram drożdży świeżych, bądź 7 gram suszonych

- 10 gram soli

Sposób przygotowania:

Do dużej misy wsypać mąkę i wlać wodę. Wyrobić ciasto. Ja używam do tego robota. Wyrobioną masę przykryć czystą ścierką i odstawić na godzinę. 

Po tym czasie dodać drożdże i sól. Wyrabiać ok. 10 minut. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny.

Na stolnicę wysypać nieco mąki. Ciasto wyłożyć na stolnicę. Ciasto ma być luźne. Uformować prostokąt. Jeden bok zawinąć do środka i włożyć do formy. Może być naczynie żaroodporne z pokrywką, bądź żeliwny garnek. 

Do piekarnika wstawić pojemnik, bądź słoik z wodą. Piekarnik nagrzać do 230 stopni, góra dół (bez termoobiegu). Do nagrzanego piekarnika wstawić chleb (przykryty), piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 15 minut, aż skórka mocno się zrumieni. 

Chleb ładnie wychodzi z naczynia. 

Smacznego. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz