Domowe bułki do burgerów
Dobre i zdrowie odżywianie jest dla mnie ogromnie ważnie, ale jak każdy człowiek, mam czasem ochotę na "śmiechiucha", czyli fast food, a raczej domowy slow food. Nie ma nic lepszego od domowych burgerów, począwszy od domowej buły, przez domowe kotlety i domowe sosy. Poniższy przepis jest banalnie prosty i z podanych składników wychodzi 10 sztuk całkiem zgrabnych i apetycznych burgerowych buł.
Składniki:
- 500 gramów mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 7 gramów suchych drożdży
- 50 gramów roztopionego masła
- 300 ml ciepłego mleka (ja użyłam 150 ml mleka i 150 ml serwatki)
- 1 jajo
- 1 łyżeczka soli
oraz:
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka + sezam do posypania
Sposób przygotowania:
Do sporej miski wsypujemy przesianą mąkę i sól. Do kubka wlewamy 150 ml ciepłego mleka, wsypujemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dobrze mieszamy, aby pozbyć się grudek. Kubek wstawiamy do naczynia z bardzo ciepłą wodą, przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia zaczynu na około 5-7 minut. W tym czasie roztapiamy masło (uważajcie, aby go nie przypalić). Po wyrośnięciu zaczyn dodajemy do mąki i zaczynamy mieszać, łyżką, bądź hakiem, jeśli wyżywamy robota kuchennego. Dodajemy ciepłe mleko, cukier i cały czas mieszając, na końcu dodajemy jajo. Gdy ciasto będzie jednolite dolewamy masło. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Jeśli jest za rzadkie dosypujemy odrobinę mąki, jeśli za gęste dolewamy odrobinę mleka. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 10 części. Z każdej toczymy kulkę, a kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, w międzyczasie każdą kulkę smarujemy jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Bułki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
Bułki świetnie nadają się np do burgerów z buraka, przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2021/03/weganskie-burgery-z-buraka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz