niedziela, 10 stycznia 2021

Baskijski sernik

 Sernik baskijski bezglutenowy

Bardzo kaloryczny, bardzo niewegański, bardzo wysokocholesterolowy, ale za to cholernie dobry i prosty w wykonaniu. Sernik baskijski uważa się za najdroższy i najbrzydszy sernik świata, ale z całą pewnością jest najlepszy. Powinien być wilgotny i kremowy. Świetny na specjalne w gronie przyjaciół spotkanie, ale i niedzielne rodziny rozpieszczanie.



Składniki: 

- 1 serek mascarpone (250 gram)

- 2 duże serki philadelphia (750 gram)

- 1 duża śmietana kremówka 36%

- 6 jajek

- 3/4 szklanki cukru

- 1 łyżeczka soli

- w wersji z glutenem można dodać 1/3 szklanki mąki pszennej


 

Sposób przygotowania: 

Sernik wyrabiamy za pomocą miksera. W misce umieszczamy serki, cukier i sól. Całość ucieramy na kremową, gładką masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 jajku. Na końcu do masy wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę miksujemy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ostrożnie płynną masę sernikową. Zalecam uformować papier do pieczenia tak, aby ok. 10 cm wystawał ponad rant formy, ponieważ sernik mocno wyrasta, po to żeby później opaść ;)

 

Pieczemy bez termoobiegu ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasto musi mocno się przyrumienić. Zostawiamy je na godzinę w uchylonym piekarniku. Następnie odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki. 

 Rada: sernik można posypać cukrem pudrem, bądź podać z gorącym sosem z malin, bądź wiśni. 






 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz