Wegańska mozzarella kiszona
Mozzarella kiszona, czyli produkt uboczny kiszenia ogórków. Szczerze mówiąc, ten wyrób jest o niebo lepszy i zdrowszy od sklepowego, a wyglądem do złudzenia przypomina oryginał. Zrobienie tego sera jest banalnie proste, wymaga jedynie nieco cierpliwości. Zatem do dzieła.
Składniki:
- 150 gram orzechów nerkowca
- 350 ml wody
- 70 gram mąki ziemniaczanej
- 150 ml wody z kiszonych ogórków
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Orzechy nerkowca zalewamy wodą z kiszonych ogórków i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie, odsączamy orzechy, wsypujemy je do kielicha blendera. Dodajemy wodę, płatki drożdżowe, mąkę i wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą. Masę przelewamy do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Nie przestając mieszać czekamy, aż masa zacznie gęstnieć i łączyć się w całość. Do miski wlewamy zimną wodę, wrzucamy kostki lodu i 1 łyżeczkę soli. Teraz za pomocą dużej łyżki nabieramy masę z garnka, formując coś na kształt jaja, żeby wyglądem przypominało kulę mozzarelli. Kulę wkładamy do miski z wodą i lodem. Ser przechowujemy w pojemniku z wodą, w której się znalazła po przełożeniu z garnka. Doskonale smakuje podana z pomidorem i świeżą bazylią, lekko oprószona pieprzem i polana oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz