niedziela, 20 grudnia 2020

Harira - marokańska zupa

Harira na talerzu, czyli podróż do Maroko 

W czasach, kiedy jeszcze można było podróżować i to nie tylko palcem po mapie, czy w swerze wyobraźni, wybraliśmy się do Maroko. Egzotyka tego kraju bije po oczach na każdym kroku, kolory i zapachy oszałamiają. Taka też jest tradycyjna marokańska zupa, czyli harira. Bardzo łatwo ją przyrządzić w domu, jest bardzo pożywna, wysokobiałkowa oraz niezwykle aromatyczna i smaczna. 

Składniki:

- 1 szklanka ugotowanej cieciory (przed ugotowaniem najlepiej zamoczyć ją na całą noc), bądź ciecierzycy z puszki

- 1 szklanka soczewicy zielonej

- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej

- 1 puszka pomidorów

- słoiczek koncentratu pomidorowego, bądź passaty pomidorowej

- 2 cebule

- 2 marchewki

- 3 łyżki oleju

- 2 łyżeczki soli

- pęczek świeżej kolendry i natki pietruszki

- 1 łyżeczka kuminu 

- 1/2 łyżeczki płatków chili (ja lubię na ostro, wiec dałam całą łyżeczkę)

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka imbiru, bądź 2 centymetry świeżego, startego kłącza

- 1/2 łyżeczki nasion kolendry

- 1 limonka 

Sposób przygotowania:

Cebulę i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Do sporego garnka z grubym dnem wlewamy olej. Gdy olej się zagrzeje wrzucamy warzywa. Smażymy je przez chwilę. Dorzucamy wszystkie przyprawy (oprócz soli) i dość energicznie mieszając smażymy ok. 3 minut. Dodajemy pomidory z puszki oraz przecier. Ciągle mieszając smażymy kolejne 5 minut. Teraz dorzucamy soczewicę czerwoną i zieloną. Całość zalewamy wodą. Drobno siekamy kolendrę i pietruszkę (razem z łodygami), wrzucamy do gara. Całość mieszamy, dodajemy sól, przykrywamy i gotujemy pół godziny. Po tym czasie dodajemy ciecierzycę. Gotujemy jeszcze kilka minut. Próbujemy. W razie konieczności dosmaczamy. Zupę podajemy gorącą, posypaną posiekana kolendrą, skropioną sokiem z limonki. 

 Rada: zupę można przegryzać daktylami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz