Wegańska sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa to absolutny klasyk na każdym imprezowym i świątecznym polskim stole. Robię ją dość często, bo dzieci lubią, bo jest prosta, tania i szybka. Od czasu, gdy odkryłam wegański sojonez (przepis znajdziecie tutaj: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2020/05/sojonez.html, robię ją w wersji wegańskiej.
Składniki:
- 4-5 marchewek
- 3 korzenie pietruszki
- 1/2 sporego selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1 jabłko
- puszka groszku konserwowego
- puszka kukurydzy konserwowej
- słoiczek domowego sojonezu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruchę, seler, ziemniaki umyć i wrzucić do gotującej się wody. Gotować, ale nie rozgotować. Najlepsze będą półmiękkie. Gdy warzywa przestygną, obrać je ze skórki. Kroić w kostkę (ja nie lubię miazgi, więc moja kostka jest dość spora). Pokroić jabłko (ze skórką), cebulę, ogórki kiszone, również w kostkę. Odsączyć groszek i kukurydzę, dodać do warzyw. Wszystko posolić, popieprzyć, dodać sojonez, wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną. Można ozdobić natką pietruszki, bądź szczypiorkiem.
Rada: wywar z gotowania warzyw wykorzystuje jako bulion i podstawę do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz