czwartek, 21 września 2023

Serniczki z patelni

Serniczki z patelni

Serniczki z patelni to świetna alternatywa dla klasycznego sernika, ale też doskonała propozycja na niedzielne śniadanie, bądź wykwintny, acz niezobowiązujący deser. To również niezawodny przepis dla tych, którym z cukiernictwem nie po drodze. One po prostu nie mogą się nie udać :)

Składniki:

- 1wiaderko sera na sernik (1 kg)

oczywiście można też użyć zwykłego twarogu, wówczas należy go rozgnieść widelcem, bądź przecisnąć przez praskę

- 3 jajka

- 120 gramów mąki pszennej 

- olej rzepakowy bądź olej kokosowy bądź masło do smażenia

Opcjonalnie:

- cukier puder

- skórka pomarańczowa

- aromat waniliowy bądź pomarańczowy

- cukier waniliowy lub laska wanilii 




Sposób przygotowania:

W dużej misce umieścić ser, jaja, mąkę (100 gramów) i wybrane dodatki. Całość dobrze wymieszać przy pomocy łyżki bądź widelca. Masa powinna być dość zwarta. Jeśli jest za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki. 

Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. W niewysokim pojemniku umieścić resztę mąki. Za pomocą łyżki (najlepiej zwilżonej zimną wodą) nabierać masę, wrzucać do pojemnika z mąką i formując nie za duże placki obtoczyć w mące, a następnie delikatnie układać na patelni. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia, z obu stron ok. 3-4 minuty.

Tak usmażone serniczki przekładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym. 

Podajemy z owocami sezonowymi, posypane cukrem pudem, bądź z konfiturą, czy kremem czekoladowym. 

Równie dobrze smakują na ciepło jak i po wystygnięciu. 

Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 sztuk serniczków. 

           

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz