Serniczki z patelni
Serniczki z patelni to świetna alternatywa dla klasycznego sernika, ale też doskonała propozycja na niedzielne śniadanie, bądź wykwintny, acz niezobowiązujący deser. To również niezawodny przepis dla tych, którym z cukiernictwem nie po drodze. One po prostu nie mogą się nie udać :)
Składniki:
- 1wiaderko sera na sernik (1 kg)
oczywiście można też użyć zwykłego twarogu, wówczas należy go rozgnieść widelcem, bądź przecisnąć przez praskę
- 3 jajka
- 120 gramów mąki pszennej
- olej rzepakowy bądź olej kokosowy bądź masło do smażenia
Opcjonalnie:
- cukier puder
- skórka pomarańczowa
- aromat waniliowy bądź pomarańczowy
- cukier waniliowy lub laska wanilii
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieścić ser, jaja, mąkę (100 gramów) i wybrane dodatki. Całość dobrze wymieszać przy pomocy łyżki bądź widelca. Masa powinna być dość zwarta. Jeśli jest za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. W niewysokim pojemniku umieścić resztę mąki. Za pomocą łyżki (najlepiej zwilżonej zimną wodą) nabierać masę, wrzucać do pojemnika z mąką i formując nie za duże placki obtoczyć w mące, a następnie delikatnie układać na patelni. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia, z obu stron ok. 3-4 minuty.
Tak usmażone serniczki przekładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym.
Podajemy z owocami sezonowymi, posypane cukrem pudem, bądź z konfiturą, czy kremem czekoladowym.
Równie dobrze smakują na ciepło jak i po wystygnięciu.
Z podanej ilości składników wychodzi ok. 15 sztuk serniczków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz