Wegański pasztet sojowy bez pieczenia
Dziś polecam Wam bardzo prosty, niemalże jednoskładnikowy, smaczny i zdrowy domowy pasztet sojowy. Najwięcej czasu pochłania gotowanie soi, reszta to kwestia kilku dosłownie sekund. Zatem do dzieła.
Składniki:
- 1 szklanka soi
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- garść płatków drożdżowych
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta chili
- łyżka sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Soję namoczyć przez kilka godzin. Najlepiej na noc. Odlać wodę, w której się moczyła, zalać świeżą wodą i gotować aż do miękkości. Gdy soja będzie miękka, odcedzić na sicie, pozostawiając nieco wody. Soję z resztką wody, obranym czosnkiem i pozostałymi składnikami umieszczamy w misie blendera. Blendujem na gładką masę i gotowe. W razie konieczności dosmaczamy.
Gdy masa będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody, bądź oliwy.
Tak przygotowany pasztet przekładamy do słoika i przechowujemy do kilku dni w lodówce.
Można podawać na domowych chlebie, krakersie, z musztardą, chrzanem, bądź ogórkiem kiszonym.
Przepis na domowy chleb w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/search/label/chleb
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz