czwartek, 26 stycznia 2023

Wegański pasztet sojowy bez pieczenia

 Wegański pasztet sojowy bez pieczenia

Dziś polecam Wam bardzo prosty, niemalże jednoskładnikowy, smaczny i zdrowy domowy pasztet sojowy. Najwięcej czasu pochłania gotowanie soi, reszta to kwestia kilku dosłownie sekund. Zatem do dzieła. 

Składniki:

- 1 szklanka soi 

- 3 ząbki czosnku

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- garść płatków drożdżowych 

- szczypta soli

- szczypta pieprzu

- szczypta chili

- łyżka sosu sojowego 

Sposób przygotowania:

Soję namoczyć przez kilka godzin. Najlepiej na noc. Odlać wodę, w której się moczyła, zalać świeżą wodą i gotować aż do miękkości. Gdy soja będzie miękka, odcedzić na sicie, pozostawiając nieco wody. Soję z resztką wody, obranym czosnkiem i pozostałymi składnikami umieszczamy w misie blendera. Blendujem na gładką masę i gotowe. W razie konieczności dosmaczamy. 

Gdy masa będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę wody, bądź oliwy. 

Tak przygotowany pasztet przekładamy do słoika i przechowujemy do kilku dni w lodówce. 

 

Można podawać na domowych chlebie, krakersie, z musztardą, chrzanem, bądź ogórkiem kiszonym. 

Przepis na domowy chleb w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/search/label/chleb




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz