Grzanki pomidorowe po katalońsku
Ten przepis wywodzi się z Katalonii. To trochę jak nasza kanapka z pomidorem, ale podana nieco inaczej, przez co nabiera egzotycznego wyglądu i niezwykle kuszącego aromatu i smaku.
Składniki:
- kilka kromek chleba, bądź bagietki
- 2 ząbki czosnki
- 2 mięsiste pomidory
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
Kromki podpiekamy na grillu, bądź na patelni, z obu stron. Każdą kromkę nacieramy obranym czosnkiem.
Pomidory przekrawamy na pół i smarujemy nimi grzanki, tak aby cała powierzchnia pieczywa pokryła się miąższem z pomidora. Grzanki na koniec należy skropić oliwą i oprószyć solą.
Grzanki świetnie smakują z jesienną sałatką z kaszy pęczak i pieczonej dyni i papryki. Przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2022/09/saatka-z-peczaku-i-pieczonej-dyni-i.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz