wtorek, 20 września 2022

Grzanki pomidorowe

 Grzanki pomidorowe po katalońsku

Ten przepis wywodzi się z Katalonii. To trochę jak nasza kanapka z pomidorem, ale podana nieco inaczej, przez co nabiera egzotycznego wyglądu i niezwykle kuszącego aromatu i smaku. 

Składniki:

- kilka kromek chleba, bądź bagietki

- 2 ząbki czosnki

- 2 mięsiste pomidory

- oliwa

- sól

Sposób przygotowania:

Kromki podpiekamy na grillu, bądź na patelni, z obu stron. Każdą kromkę nacieramy obranym czosnkiem. 

Pomidory przekrawamy na pół i smarujemy nimi grzanki, tak aby cała powierzchnia pieczywa pokryła się miąższem z pomidora. Grzanki na koniec należy skropić oliwą i oprószyć solą. 

Grzanki świetnie smakują z jesienną sałatką z kaszy pęczak i pieczonej dyni i papryki. Przepis w linku: https://mojewiejskiewegegotowanie.blogspot.com/2022/09/saatka-z-peczaku-i-pieczonej-dyni-i.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz